Η Νέα Αριστερά Ηρακλείου για το ν/σ ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και την Ημέρα της Γυναίκας

Ανακοινώσεις από τη Νέα Αριστερά Ηρακλείου για το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων και την Ημέρα της Γυναίκας:

Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά

Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανάβει το πράσινο φως στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας με μόνο στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει τα δημόσια πανεπιστήμια σε υποχρηματοδότηση και γραφειοκρατικό στραγγαλισμό και θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των περιφερειακών πανεπιστημίων. 

Η δημιουργία πανεπιστημίων στα οποία θα εισάγονται μόνον όσοι μπορούν να πληρώσουν υψηλά δίδακτρα, υποσκάπτει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της δημοκρατίας.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων, καθώς και πλήθους επιστημονικών φορέων και συλλόγων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιμένει στην ψήφιση του νόμου αυτού με τον οποίο παραβιάζει το Σύνταγμα, καταπατά το κράτος Δικαίου και μετατρέπει την Παιδεία απο κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. 

Το κάλεσμα της Νέας Αριστεράς σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κατάθεση κοινής πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, την ύστατη ώρα πριν την ψήφιση του Ν/Σ, συνάντησε είτε την άρνηση είτε τη σιωπή απο το σύνολο της «προοδευτικής αντιπολίτευσης». Μία συναινετική αντιπολίτευση, που αποδεικνύει ότι άλλα λέει και άλλα κάνει, απογοητεύοντας τους πολίτες.

Η Νέα Αριστερά, πιστή στις αξίες της Αριστεράς, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Σύνταγμα της χώρας μας και τις συλλογικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού, θα συνεχίσει να μάχεται για ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο, δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Η Νέα Αριστερά δεσμεύεται αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά.

8 Μαρτίου: Τιμούμε σήμερα τους διαχρονικούς αγώνες του γυναικείου κινήματος
Από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης, το 1857, που διεκδίκησαν τη μείωση των δεκαέξι ωρών εργασίας σε δέκα και την εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών, το κοινωνικό κίνημα του φεμινισμού τον 19ο, τις «σουφραζέτες» του 20ου αιώνα, οι γυναίκες σήμερα σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να διεκδικούν την ισότητα των φύλων, αξιοπρεπές ωράριο εργασίας, ίση αμοιβή με τους άνδρες, ίση συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τον έλεγχο στο σώμα τους, την εξάλειψη της βίας εναντίον τους.
Συνεχίζουν να μάχονται για την ειρήνη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την προστασία του πλανήτη, όντας τα πρώτα θύματα του πολέμου, της κλιματικής κρίσης, της προσφυγιάς.
Συνεχίζουν να μάχονται κατά της έμφυλης βίας, των πατριαρχικών, σεξιστικών στερεοτύπων, των ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων για την μητρότητα, τη συντροφικότητα, την σεξουαλικότητα που υπονομεύει την ελευθερία και την αυτοδιάθεση τους.
Ωστόσο, και παρά τους αγώνες, συνεχίζονται επίσης η καταπίεση των γυναικών, η βία, οι γυναικοκτονίες, με την χώρα μας να εμφανίζει ζοφερά δεδομένα την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ.
Η 8 του Μάρτη είναι μέρα περισυλλογής, μέρα αγώνων για την εξάλειψη της έμφυλης βίας, την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, δομές νομικής, κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης των κακοποιημένων γυναικών.
Η Νέα Αριστερά τιμά και προασπίζεται τους αγώνες των γυναικών, συντάσσεται μαζί τους, ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση τους, μέχρι την πλήρη δικαίωση τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί